dinsdag 19 februari 2013

Software als benzine

Van de Waldorf kwestie tot benzine


Sinds de jaren 80 ben ik een fan van de toen nog onbetaalbare PPG (Palm Products Germany) wavetable synthesizers.
De revolutionaire sound die je in elke muziek productie uit die tijd kan herkennen. Complexe harmonische veranderingen in tijd, digitaal, maar toch analoog warm en karaktervol.
Geniaal, uniek en na 35 jaar klankmatig nog altijd relevant.
Wolfgang Palm, bedankt!
Nu Waldorf - sinds het ontbinden van PPG - de vlam al jaren in verschillende incarnaties verder draagt.
Ziet het kans steeds weer bijzondere producten te ontwerpen in de geest van PPG.
Hoewel de vlam onzeker flakkert of zelfs bijna dooft.
Laait soms plots het vuur weer op en uit de as materialiseert zich iets zoals de ongelooflijke Blofield synthesizer. Zelf al drie jaar een tevreden eigenaar van het apparaat ondanks alle nukken.
Het kleine en dappere Waldorf heeft de laatste tijd veel nieuwe soft en hardware uitgebracht.
En deze overactieve en kortzichtige politiek - die vooral te maken heeft met op korte termijn zoveel mogelijk geld verdienen - leid natuurlijk - hoe kan het ook anders - tot vervelende uitwassen en problemen.

Zo worstel ik al bijna een half jaar met de Waldorf Edition software.
In deze software zit een fout die door Waldorf blijkbaar niet te debuggen is.
Bij navraag bij Waldorf te Waldorf blijkt dat ze niet de mankracht - lees: genoeg profijt uit het product genereren - hebben om daar een programmeur naar te laten kijken.
Dat wil ook zeggen dat ze liever tijd besteden aan andere meer profijtelijke producten die ze ontwikkelen. Eigelijk een klap in het gezicht van degene die loyaal zijn aan het merk.
Het wordt allemaal nog twijfelachtiger en grijzer omdat dit product wél te koop wordt aangeboden op de site van Waldorf. En er wordt géén waarschuwing bij gegeven dat de software op sommige systemen niet goed of helemaal niet werkt!
Je bent dus gewoon je geld en je humeur kwijt.

En dat gebeurd mij de laatste tijd wel vaker met software producten.
Heel veel software en computer ontwikkelaars zijn eigelijk vermomde criminelen en onverbeterlijke recidive met deze sluipende oplichting's praktijken.
Werkt je peperdure en onmisbare software niet meer als je je besturingsprogramma heb geüpgraded? Pech gehad. Ze zijn immers alleen heerser in de informatica wereld en zij bepalen de regels. Zij hoeven zich niet aan wetten te houden en de wetten die er zijn maken ze zelf of passen ze eenvoudigweg aan aan hun eigen nieuwe normen.
Hoezo democratie en vrije markt we zijn allemaal gebonden door een kartel van machtige organisaties die naar believen dingen letterijk aan en uit kunnen zetten. Ongeacht de maatschappelijke en bedrijfsmatige consequenties.
Het Heilige Apple heeft bijvoorbeeld Rosetta uit zijn OS geschrapt. Dus de functionaliteit van sommige onvervangbare software wordt gewoon gedumpt. Ook bij mij, noodgedwongen.
Vaarwel mijn geliefde Canvas X tekenprogramma, verzin daarvoor maar iets anders. M.a.w zoek het maar uit. Daar zit je als creatief mens niet op te wachten je wil dingen maken niet dingen herstellen.
Ach zeggen de devote discipelen van voorheen 'Messias' Steve J in koor. Dan koop je toch gewoon nieuwe software of een update!
Ja hoor, dat is een uitstekende oplossing voor nog meer extra bonussen voor de software jongens. Maar het is ook de bedelstaf en frustratie voor de gebruiker.

Wat zou er gebeuren als Shell of een andere grote olie maatschappij de samenstelling van benzine zo zou veranderen dat alle auto's van vóór 2010 ineens onbruikbaar zouden zijn. Dit vanwegen het simpele feit dat de motor van de 'heilige koe' niet meer kan werken op het nieuwe brouwsel!?
Zou dat ook zo gelaten worden geaccepteerd? Ik denk van niet.
Nee, dat wordt revolutie en revolte in de straten van elke stad of dorp. Brandstapels op elk tankstation. Binnen één dag zijn alle CEO's van Shell gemolesteerd en vermoordt.
Leve de Revolutie!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten