woensdag 29 mei 2013

Uitgestorven winkels

Inmiddels is weer een oude naam uit het winkelbestand van Leiden verdwenen.
Schaaps vishandel is niet meer.
Deze kan worden bijgeschreven onder andere uitgestorven begrippen in een langzaam leeglopende stad.
Balkenstein, Peltenburg, Meeuws, Belfi, Groes, Voortman en vele, vele andere.
Nu prijkt er een nieuwe naam op de gevel van dit iconisch kleine winkeltje aan de Herenstraat 48. Met de fantasieloze en algemeen belachelijke naam van een landelijke winkelketen genaamd Vitamine zee. Hoe verzin je het!?
Met zo'n infantiele naam verdien je het toch om snel failliet te gaan!
Vooral omdat de producten die er verkocht worden geheel gericht is op de zielloze fastfood mens.
Alles kant en klaar en lekker makkelijk. Maar geen verse vis, geen sfeer, geen eigenheid
Alles lijkt een soort kopie van Mc Donalds te moeten worden alles hetzelfde en van een verschrikkelijke gelijkvormigheid. Werkelijk overal ter wereld krijg je een zompig broodje moeras voorgeschoteld. Maar ik wil helemaal geen wereld omvattende consumenten dictatuur. Ik wil kleinschalige authenticiteit, voor mijn part burgerlijkheid.
Ik ben dus maar naar de Leidse zaterdag markt gevlucht, daar kun je nog verse vis kopen. Voor zolang dat duurt tenminste. Want ook daar rukken de K&K producten op!
En zo verliest langzaamaan een straat, een wijk, een stad haar natuurlijke en organische identiteit als deze steeds meer in de wurgende greep komt van de algemeen toegepaste mal van steriele winkel concepten.
O ja, er zal wel weer een economische reden zijn voor deze verschraling. Maar het blijft verschrikkelijk en een blijkbaar niet te stoppen bloedeloos fatalisme.

Nog even een foto van de winkel in oude staat, let vooral op de winkelaanbiedingen boven de deur! Hoe kan een steriele winkelketen nu connectie hebben met zoiets typisch Leids?




Geen opmerkingen:

Een reactie posten